måndag 16 januari 2012

Modets offer

Gick igenom en klädbutik idag. Skulle ju verkligen behöva uppdatera garderoben.
Men tappade sugen på två sekunder - anledning? En liten liten tanke. Tittade på "Dokument utifrån - Modets offer" igår. Om klädindustrin. Klädindustrin och vårt ovetande.

Det hemska var självklart människorna, i Bangladesh & Indien. Det handlade inte om hur de sliter ihjäl sig 24/7 utan miljön. Kemikalier hit & dit. Symptom som uppstod efter någon månad och att de med vetskap om canser & för tidig död inte hade något val än att fortsätta arbeta. Barnen kom efter skola och jobbade sig till sjukdom innan de ens hunnit fått vara barn. Inte ens chefen på fabrikerna hade någon koll på att det fanns farliga ämnen och självklart bar ingen skyddsutrustning.

Det går inte att få färger att bli bestående & riktigt djupa utan att använda kemikalier - bomullen kan dock vara ekologiskt odlad och därför kan våra klädkedjor sälja så billiga ekologiska kläder. Men kemikalierna finns där.

De visade en kvinna som fått gräsliga skador på fötter av ett par skor hon köpt i Paris. Inte för att skorna var giftiga men de små vita påsarna som drar åt sig fukt innehöll ett giftigt ämne och det räckte.

Jag vet, jag kommer fortsätta köpa kläder från HM osv. Så är det, ett plagg fritt från kemikalier finns det inte riktigt plats för i min budget. Men det känns ändå risigt att klä sina barn i sånt man tror är ok, men egentligen har man inte en susning. Det var känslan efter programmet, ingen har en aning om vad man har på sig och det är i princip omöjligt att få reda på. Maktlöst.

2 kommentarer:

Aangelica sa...

jo det är det nog men jag vill ha en NU :) hehe Men en iphone kanske man skulle ta och köpa när man är där? Vill du promenera under gympan idag?

Helena sa...

Ja, jag såg oxå delar av programmet... Hade ingen aning om nå't. Å så'na vita påsar finns ju i varje skokartong.